top of page

איך ממחזרים בעזרת תולעים אדומת 

 

מיחזור בעזרת תולעים נקרא וורמי-קומפוסט , קומפוסט בעזרת תולעים . השימוש בתולעים מאיץ מאוד את תהליך המיחזור ויוצר דשן עשיר במיקרו אורגניזמים , הורמונים ויסודות אשר להם הצמח זקוק ואשר יוצרים סיביוזה עם הצמח ובכך מאפשרים לו נגישות מירבית לחומרי תזונה אשר באדמה.

 

התוצר של התולעים (קקי) נקרא הומוס או בעיברית רקבובית , הומוס הוא חומר אורגאני אשר מגיע לנקודה יציבה ממנה הוא איננו ממשיך להיתפרק.

הומוס ממוצע מכיל יסודות חיוניים לצמחים, כגון ברזל, אשלגן, חנקן, זרחן ומנגן, בעל חומציות נייטרלית, מכיל אנזימים ובקטריות המועילים לצמחים ומכיל ריכוז גבוה של חומצות הומיות ופולבית. חומרים אלה הכרחיים לקיומה של אדמה פורייה ממנה יכולים צמחים וגידולים חקלאיים לשאוב את המרכיבים הנחוצים לשגשוגם.

 

אז למה כולם לא ממחזרים בעזרת תולעים ? .... חוסר ידע , בורות , דעות קדומות ועוד . בארצות שונות בעולם פונים לעבר תהליך זה גם באופן ביתי וגם באופן מסחרי כפיתרון למיחזור יעיל ולהפקת דשנים אורגאנייים לחקלאות.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

התולעת האדומה נקראת גם תולעת קליפורינה ובשמה הלועזי eisenia fetida , היא קרובת משפחה של השילשול הנפוץ בארץ אך בניגוד אליו תולעת זו משגשגת בסביבה עשירה בחומר אורגאני בתהליכי פירוק ובעומקים רדודים יותר כ- 40 ס"מ מתחת לפני האדמה. תולעת זו איננה היחידה שמשמשת למיחזור , נפוצים עוד שני סוגים מרכזיים (European nightcrawler,( Eisenia hortensis וגם (Eudrilus eugeniae (African Nightcrawler שני זנים אלו של תולעים רגילים לטווח טמפרטורות שונה , האחד רגיל לסביבה טרופית יותר והשני לסביבה יחסית זהה ל eisenia fetida  יש שוני בהרבה דברים נוספים כגון קצב ההתרבות, הגודל המירבי וכמות התולעים בביצית . בשורה התחתונה משתמשים בתולעת eisenia fetida למיחזור כי היא נמצאה כיעילה ביותר והעמידה ביותר.

 

ישנם שתי שיטות מרכזיות לשימוש בתולעים למיחזור כאשר כל שיטה מתפצלת לתתי שיטות , אך בכל השיטות ישנם כמה כללים שעליהם חייבים לשמור אחרת התולעים ימותו והם לחות, חושך, אויר, מצע ומזון.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

את התולעים ניתן להוסיף לתחתית הקומפוסטר הנמצא בחצר ולדאוג שיהיה בעל לחות של כ - 80% או ליצור מיכל גידול ניפרד עבור תולעים אדומות.

את הקומפוסטר יש למקם במקום עם צל מלא ולוודא שיש שכבת אדמה או קומפוסט בעובי של לפחות 10 ס"מ לפני הכנסת התולעים.

חשוב לזכור שהתולעים ימותו במצב של יובש או במצב שבו החום במיכל עולה על 32 מעלות.

 

 

 

אז איך מתחילים ???

 

1. ראשית מכינים מיכל

המיכל צריך להיות עם מספר חורי ניקוז בקרקעית בכדי לאפשר ניקוז של נוזלים ומספר חורי אוורור במכסה על מנת לאפשר חדירה של אוויר. לאנשים שלא מעוניינם להשקיע כסף, המיכל יכול להיות מיכל פלסטיק זול שקונים בחנות , או מכיל צבע ישן  (ללא צבע), לאנשים שכן מעוניינים להוציע כסף ניתן לרכוש מתקן יעודי לתולעים , מספר שמות של מובילים בשוק - worm inn , worm factory, worm factory 360 , canOworm

המיכל יכול להיות עשוי מקלקל שהוא גם זול וגם מבודד טמפרטורה אך מאוד עדין ונהרס בקלות וגם מעץ שהוא יקר יותר, כבד יותר ומצריך הרכבה עצמית.

 

המיכל צריך להיות ממוקם במקום מוצל עד חשוך וקריר , לדוגמא פינה מוצלת בגינה , מיקלט או מחסן.

 

2. מוסיפים מצע

המצע צריך להיות חומר אוורירי,  סופח לחות , עשיר בחומר אורגאני יחסית יציב. המצע הוא אזור מחיה של התולעים ויש להוסיף עוד מצע לאחר מספר האכלות בשאריות אורגניות. הסיבה לכך הוא שהמצע יציב יותר מבחינת חומציות , לא מתחמם , לח ומאפשר מעבר אויר , מה שיוצר סביבה אידיאלית עבור התולעים

 

דוגמאות למצע:

נייר גרוס , קרטון גרוס, קרטון ביצים גרוס, עיתונים גרוסים, זבל סוסים או פרות לאחר שעבר תהליך פירוק ראשוני בחוץ (תהליך של חודשיים ולא מומלץ למתחילים), ניתן גם לרכוש מאיתנו מצע מיוחד אשר מותאם לתולעים. היחס בין המצע למיכל צריך להיות יחס של 2/3 כלומר 2/3 מהמיכל צריך להיות מצע.

 

לאחר שהכנסנו מצע למיכל יש להרטיבו כך שהלחות במצע תהיה 80% ולא יותר , ניתן לבדוק זאת ע"י שימוש במד לחות שגם אותו ניתן לרכוש דרכינו או בחנויות גינון

 

3. האכלה

התולעים ניזונות מחומר אורגני שנימצא בתהליכי פירוק ויותר לייתר דיוק מהתאית שמרכיבה את החומרים האורגאניים. אבל התולעים בררניות ולכן לא יוכלו כל דבר.

 

להלן רשימה של דברים שאפשר להכניס למיכל:

ירקות (לא בצל ,שום ואירית ), פירות (לא פירות הדר), קפה שחור (בכמויות קטנות), שקיות תה.

 

להלן רשימה של דברים שאי אפשר להכניס למיכל התולעים:

מוצרי חלב, מוצרי בשר , ביציים , פירות הדר, בצלים, רטבים.

 

לתולעים אין שיניים , הן טוחנות את האוכל בקיבות בעזרת גרגירי עפר שנמצאים ביחד עם המזון ולכן בכדי לזרז את העיקול של המזון מומלץ לערבב עם האוכל שלהן מעט קפה שחור משומש , שברי ביצים טחונים או עפר.

 

תולעת מסוגלת לאכול מחצית ממשקל גופה ביום אבל זה לא מדע מדוייק , טמפרטורה גודל מצע לחות ועוד הם פרמטרים נוספים המשפיעים על פעילות התולעת . צריך להמתין שכל האוכל שנמצע במיכל הופך להומוס דמוי אדמה ורק אז להוסיף אוכל נוסף.

 

4. איך מזרזים את התהליך?

ראשית ניתן לטחון את האוכל במעבד מזון כך שיהיה עיסה , להוסיף מעט קפה שחור ומעט אדמה (כפית) ולערבב. שנית ניתן להקפיא את כל השאריות ולהפשיר ואז להכניס למעבד מזון , בדרך זו השאריות נשמרות עד שהתולעים יהיו מוכנות לאכול אותן והן לא מדיפות ריח רע.

 

5. למקם במקום חשוך

תולעים רגישות לאור ולכן גם לא יעזבו את המיכל בייחוד אם חלקו העליון חשוף לאור. הסיבות בגללן תראו תולעים על המכסה או מחוץ למצע , הן בעיקבות האכלת יתר , רטיבות יתר או ירידה בלחץ הברומטרי לפני סערה...  

 

 

תהליך הרביה של התולעים וקצב הריבוי...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

כאשר תולעת מגיעה לבגרות מינית , לאחר 3 חודשים , מופיע מעין טבעת בחלקה העליון , טבעת זו משמשת לרביה.

כל תולעת היא גם זכר וגם נקבה. התולעים מפרים אחד את השני בעזרת מגע בין שני הטבעות הללו ולאחר מכן מתחילים להטיל ביציות במצע.

תולעת תטיל בממוצע ביצית ביום ומכל ביצית יצאו בערך 3 תולעים. 

 

תולעת חיה בממוצע 3 שנים אם כל התנאים שהיא צריכה מתקיימים. ואוכלוסית התולעים בממוצע מכפילה את עצמה כל חודשיים. אבל חשוב לומר שזה לא מדע מדוייק ושזה תלוי בגורמים רבים ולכן יש לקחת נתון זה בערבון מוגבל. 

 

אם התולעים מרגישות שגודל המיכל אינו מספיק גדול בכדי להכיל את האוכלוסיה , כלומר אין מספיק מצע ו/או אוכל , או שהטמפרטורה / חמצן אינם מתאימים הן יפסיקו להיתרבות. 

 

12-25 צלסיוס היא הטמפרטורה האידיאלית לתולעים , טמפרטורה מעל ל- 32 מעלות עלול להרוג את התולעים.

 

*******

 

למידע נוסף מעמיק ומפורט, אתם מוזמנים לרכוש את הספר שלי 

 

 

 

 

 

bottom of page