top of page

שאלות ותשובות  

 

עם כמה תולעים אפשר להתחיל ?

הכמות ההתחלתית המינימאלית (מה שניקרא גרעין רביה) היא כ- 200 תולעים , זו כמות מאוד קטנה ויכולה להתמודד עם בערך 2/3 כוס של שאריות כל שבוע-שבועיים. אם השאריות עברו בבלנדר ובייחוד אם זה פירות (לא פירות הדר) התולעים יסיימו לאכול אותם לאחר כ - שבועיים. כן יכולת המיחזור של כמות זו של תולעים מאוד קטנה והרבה אנשים טועים וחושבים שאפשר לזרוק למיכל התולעים שקיות שלמות של שאריות , התולעים לא מסוגלות להתמודד עם הכמות הזו , המיכל מתחיל להסריח ולמשוך זבובים ומזיקים והחוויה מכל התהליך לא נעימה. ולכן חשוב להבין שבחודש - חודשיים הראשונים זו הכמות שהתולעים יוכלו להתמודד איתה, 2/3 כוס של שאריות גרוסות שזה שווה ערך ל 3-2 גזרים . למה אנשים לא מתחילים עם כמות גדולה יותר של תולעים ? ... כנראה מכיוון שכמות של 100-200 תולעים עולה כ 70 ש"ח ולא מעוניינים להוציא הרבה כסף שזה מובן לחלוטין. בהרבה מקומות רשום שכל חודשיים התולעים מכפילות את האוכלוסיה שלהן, למרות שזה לא מדוייק לחלוטין כן יהיה גידול משמעותי ולאורך זמן היכולת שלהן להתמודד עם יותר מזון תגדל משמעותית.

 

 

  • מה הכמות האידיאלית של תולעים לאדם?

אם הייתי צריך להמר הייתי מהמר על 1000-2000 תולעים בוגרות לאדם. גם במצב כזה בכדי להימנע מהאכלת יתר שזה גורם מספר אחת לבעיות בתהליך המחזור , הייתי ממתין בין האכלה להאכלה ומוודא שכל האוכל הקודם הפך להומוס (נראה כמו אדמה). מומלץ לרכז את האוכל החדש כל פעם במקום אחר במיכל בכדי ליצור ריכוזי הומוס שווים בקרקעית. נקודה למחשבה - אם מתחילים עם 200 תולעים רק לאחר כ- 4-6 חודשים התולעים יגיעו לכמות הרצויה.

 

  • איזה הכנות נדרשות לפני רכישת תולעים ?

ראשית צריך למקם מיכל גידול , המיכל צריך להיות בין הגבהים 30-60 ס"מ עם מצע בגובה של  15 ס"מ (זיכרו שלאורך זמן מוסיפים עוד מצע) ובעל נפח של לפחות 30 ליטר. המיכל צריך להיות בעל מספר חורים קטנים לניקוז ומספר חוים קטנים במכסה אוורור, כאשר אנשים מאוד מנוסים יכולים להסתדר בלי חורי ניקוז וגלי מכסה כך שיש זרית אוויר טובה יותר.

את המצע צריך להרטיב כך שיהיה עם 80-90% לחות , בודקים זאת בעזרת מד לחות או שלוקחים חופן מהמצע ביד אחת , עושים אגרוף ומוודאים שרק 3 טיפות יצאו . אם יצאו יותר טיפות יש להוסיף עוד מצא , אם מעט מידי טיפות יצאו יש להוסיף עוד מים.

את המיכל יש למקם במקום הכי חשוך שניתן למצוא והכי קריר. אם המיכל יהיה בשמש ישירה הוא עלול להתחמם , ליבש את המצע ולהרוג את התולעים.

 

ניתן גם להוסיף את התולעים לקומפוסטר אבל חייבים שהקומפוסטר יהיה בפעילות מעל חודשיים ושבקרקעית יהיה מצע בגובה של לפחות 30 ס"מ ובנוסף שהמצע יהיה רטוב. את התולעים מוסיפים לתחתית הקומפוסטר לתוך המצע המדובר מאחר שהחלקים העליונים של הקומפוסטר מכילים חומרים אוגרניים מתפרקים בטמפרטורות גבוהות מידי. חשוב להקפיד להרטיב את הקומפוסטר בייחוד בקיץ בכדי לשמר לחות עבור התולעים.

 

  • למה המיכל מסריח ?

הסיבה המרכזית שגורמת למיכל להסריח הוא מצב אנארובי , וזה אומר שאין מספיק אוורור במיכל. מצב כזה יכול להיווצר מעודף האכלה של התולעים, כלומר הוספת כמות גדולה של אוכל שהתולעים לא מסוגלות להתמודד איתו והוא יכול ליצור את הריח הלא נעים. 

פיתרון : לפני שמוסיפים אוכל נוסף יש לוודא שהאוכל הקודם נאכל.

 

סיבה נוספת , האוכל שהוספנו בעל רטיבות גבוהה, לדוגמא אבטיח או מלון וזה מעלה מאוד את רמת הרטיבות במיכל מה שעלול להוביל למצב אנארובי.

פיתרון: במקרה כזה מומלץ להוסיף מצע נוסף למיכל ולוודא שיש ניקוז טוב בכדי לאפשר לנוזלים להינגר מהמיכל.

 

  • התולעים נמצאות מחוץ למצע

התולעים יוצאות מהמצע משתי סיבות , הסיבה הראשונה היא כאשר יש ירידה חדה בלחץ הברומטרי , לדוגמא כאשר יש סופת גשמים חזקה בחוץ וזה מאוד נדיר , אם המיכלים מכוסים , לא צריך לדאוג. הסיבה השניה היא מאחר שהמצע שבו חיות התולעים לא טוב להן וזה יכול לנבוע ממספר סיבות שונות , מצב של האכלת יתר , צורך בהחלפת המצע (הוא מלא בהומוס), אין מספיק ניקוז של נוזלים המצע רטוב.

 

 

  • למה צריך להחליף את המצע ומתי מחליפים 

המצע משמש כסביבת המחיה של התולעים, הוא צריך להיות מאוורור ולח. עם הזמן כאשר התולעים אוכלות את האוכל הם יורדות בחזרה למצע ומשאירות שם את הקקי שלהן שהוא ההומוס (חומר אורגני מאוזן ועשיר בניוטריאנטים מועילים לצמחים). וגם את המצע עצמו הן אוכלות לאט לאט ולכן לאחר זמן המצע ברובו הופך להומוס. ההומוס עצמו אינו נעים לתולעים למחיה ולכן יש להחליפו אחרת זה ישפיע על קצת הפעילות של התולעים.

מקרה נפוץ של חוסר החלפה של המצע בזמן הוא מצב שניקרא עוגה ... אם לוקחים חתיחת עוגה דמיונית מכל המיכל רואים שבחלק העליון יש זיגוג של אוכל עבור התולעים , בחלק האמצעי יש הומוס מאוורור יחסית ומעורבב עם מעט מצע גידול ובקרקעית הומוס דחוס שנראה דומה לפלסטלינה. מצב כזה מעיד על צורך דחוף בהחלפת המצע הנמצא בקרקעית.

אז כל כמה זמן מחליפים מצע? ... עם הזמן לומדים לראות מתי צריך להחליף מצע מכיוון שזה תלוי במגוון רחב של גורמים . אם אתם רק מתחילים מיכל חדש והתחלתם לדוגמא עם כ- 200 תולעים ובמיכל היה בערך 2/3 מצע והקפדתם להאכיל כל שבוע - שבועיים בכמות מתאימה של אוכל , אזי מומלץ להחליף מצע לאחר 2-3 חודשים. לאחר מכן צריך לבדוק כל חודש- חודשיים מה מצב המיכל.

 

 

שאלות ותשובות נוספות ניתן יהיה למצוא במדריך למיחזור בעזרת תולעים

 

bottom of page